Két keréken Budapestről Pannonhalmáig

Pannonhalmi Bencés FőapátságPannonhalmaGyőr-Pannonhalma turisztikai térség

A biciklis kirándulások népszerűsége többek között annak is köszönhető, hogy hazánkban egyre több kerékpáros versenyen szurkolhatunk a sportág legjobbjainak. Nem csoda, hogy egyre többen pattannak biciklire, hogy így fedezzék fel az országot és tegyék próbára saját állóképességüket! Ezúttal az évente megrendezésre kerülő V4 Kerékpárverseny útvonalát ajánljuk!

A V4 csoport országait átszelő kerékpárversenyt először 2013-ban rendezték meg cseh, lengyel, magyar és szlovák útvonalakon. A 2022-es verseny nyomvonalát követve a Budapest és Pannonhalma között elterülő országrész csodáit fedezhetjük fel. 

Egy határokon átívelő sportesemény története

A V4 rövidítés az 1335. évi visegrádi királytalálkozó történelmi hagyományát felelevenítő együttműködésre utal Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország között. A kormányzati együttműködés mellett a résztvevő országok más területen is közös értéket teremtenek. Ami a sportot illeti, a Visegrád 4 Kerékpárverseny (V4 Bicycle Race) versenysorozatában például mind a négy országban egy adott útszakaszon versenyeznek a kerékpárosok. Az első V4 kerékpárverseny 2013. május 17-én rajtolt Budapesten, majd másnap, 533 kilométer megtétele után Krakkóban ért célba.

Budapesttől Pannonhalmáig

Az évenként megrendezett verseny útvonalán járva számos egyházi műemléket és más látnivalót találhattok: fedezzétek fel a környéket, Jordán Dorka, országúti kerékpáros Csókakő-várát vagy a Csákvári Geszner-házat ajánlja! 

JORDÁN DORKA CSÁKVÁRRÓL, CSÓKAKŐRŐL, FEHÉRVÁRCSURGÓRÓLCsodás Magyarország
Jordán Dorka Csákvárról, Csókakőről, Fehérvárcsurgóról
Demeter Bence a Margitszigetről
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Sigér Dávid a Nehru partról

Romjaiban is fenséges

Kezdetben a premontrei, majd Mátyás király idejétől a pálos rend kezelésében működött az a késő román és korai gótikus stílusban, 1220 és 1234 között épült bazilika, amelynek Budapesttől nem messze, Zsámbékon fekvő falai ma, romjaiban is fenséges látványt nyújt. A helyreállításkor az 1763. évi földrengés során súlyosan megsérült épületnek csak néhány részét, például a déli mellékhajó apszisát és a főhajó nagy, félköríves ablakát rekonstruálták. Bizonyos részeket jelzés-szerűen, téglával pótoltak, illetve statikailag is megerősítették a falakat. A romtemplom belső tere is látogatható, gyakran rendeznek itt koncerteket is. A hajdani premontrei kolostor ebédlője ma a kőtár szerepét tölti be.

 

Innen nyugat felé haladva immár világibb jellegű érdekességekkel találkozhatunk. A csákvári fazekas emlékház épületét Ifj. Horváth István fazekasmester 1975-ben adta át a községnek azzal a kívánsággal, hogy halála után a házban a csákvári fazekasság hagyományait bemutató múzeum létesüljön. Ma a ház három helyiségében, a konyhában, a tisztaszobában és a műhelyben a hagyományos paraszti élet és a helyi fazekasság emlékeit tekinthetjük meg. Előzetes egyeztetés után akár az agyagozás, korongozás mesterfogásainak kipróbálására is módunk nyílik.

 

A tabajdi Mezítlábas Park viszont egészen természetközeli élményt kínál, mégpedig úgy, ahogyan azt ritkán tapasztalhatjuk meg. A park útvonalán 21 féle járófelületen dolgoztathatjuk meg a meztelen talpunkat: érezhetjük a téglaburkolat melegét és a patak hűsét, de játhatunk bazaltköveken, kukoricacsutkán vagy fenyőtobozon is.

Barokk csoda a Bakonyban

A zirci ciszterci apátság a rend magyarországi központja. A barokk stílusú Nagyboldogasszony Bazilika szószéke és a szentély faragott stallumai igazi remekművek, de a Maulbertsch-oltárkép és a Wagenmeister-freskók is figyelmet érdemelnek. A monostor ad helyet a Reguly Antal Műemlék Könyvtárnak és a Bakonyi Természettudományi Múzeumnak is. A 60 ezer nagy értékű könyvet, köztük ősnyomtatványokat és más ritkaságokat is őrző hatalmas könyvtárterem kihagyhatatlan látványosság. A múzeumban a Bakony ásványaival, növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg. Az apátsághoz tartozó, 18 hektáros arborétum 400 méteres tengerszint feletti magasságával Magyarország legmagasabban fekvő fás gyűjteménye. Dér Zsolt, országúti kerékpáros is melegen ajánlja nektek Zircet!

DÉR ZSOLT ZIRCRŐLCsodás Magyarország
Dér Zsolt Zircről
Berecz Zsombor Csopakról
Lovassy Krisztián Etyekről
Litkey Farkas Balatonkeneséről

Ora et labora

A 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik első számú történelmi emlékhelye, művészettörténeti, illetve egyházi központja. A Szent Márton hegyen fekvő apátság 55 méter magas tornya a magyar klasszicista építészet egyik legismertebb alkotása. A kolostor 19. századi könyvtártermének 400 ezres könyvgyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek.

 

A világörökségi helyszínen élő, napjainkban is aktív szerzetesközösség az „ora et labora” („imádkozzál és dolgozzál”) bencés jelmondat szellemében él. A hitéleti tevékenység mellett gimnázium, könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó, valamint borászat, sörfőzde, gyógynövénykert is működik itt. Szijártó Zétény, országúti kerékpáros kedvenc pannonhalmi látnivalóihoz kalauzol el.

SZIJÁRTÓ ZÉTÉNY PANNONHALMÁRÓLCsodás Magyarország
Szijártó Zétény Pannonhalmáról
Szijártó Zétény Pannonhalmáról és környékéről
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról
Demeter Bence a Margitszigetről

A gyógynövénykert legismertebb növénye a levendula, amelyet mintegy 5,5 hektáron termesztenek, hogy a lepárlóban levendulaolaj és levendulavíz készüljön belőle. Emellett azonban számos egyéb fűszer- és gyógynövény is terem Pannonhalmán. Az idelátogatók megismerkedhetnek a gyógynövények termesztésével és feldolgozásával, és elmerülhetnek a fűszeres illatokban. A gyógynövénykerthez csatlakozó arborétumban ezernél is több növényfaj, és csaknem 150 madárfaj él. A botanikus kertben a jól ismert hazai növényfajok mellett észak-amerikai, ázsiai és mediterrán növények is megtalálhatók.

Az aktív pihenés színtere a Pannonhalmi Bencés Főapátság közelében található Boldog Mór-kilátó és a lombkorona-tanösvény. A 2012-ben átadott kilátó 20 méteres magasából végigtekinthetünk a Sokorói-dombságon, Pannonhalma városán, tiszta időben pedig a Bakony északi vonulataiig is ellátunk. A kilátó körül tanösvényen ismerhetjük meg Pannonhalma érdekességeit – ez 2018-ban egy különlegességgel, a fák lombkoronája fölé nyúló, közel 80 méter hosszú lombkorona-sétánnyal is kiegészült. A fém tartószerkezetű, fával borított sétány keresztény szimbólumot, halat formáz. A hal fejénél levő kilátópontról Pannonhalma házaira, és a mögöttük elterülő dombokra láthatunk rá. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!