Fedezzük fel Magyarországot vízen és szárazföldön!

Duna ArénaBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Magyarországon a vizes sportokról, különösen az úszásról és a vízilabdáról mindenkinek az aranyérmek, a szinte magától értetődő siker jut eszébe. Ezekben a sportágakban még a világ sportnagyhatalmait is megelőzzük. Az úszósport nagyjainak nyomában érdemes az ország más szépségeit is felfedezni! 

Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Hosszú Katinka, Cseh László, Milák Kristóf, Kásás Tamás, vagy Benedek Tibor – csupán néhány név a híres és sikeres magyar úszók és vízilabdázók sorából. A vizes sportokban hatalmas sikereket könyvelhet el az ország, és reméljük, hogy az érmek és érmesek sora csak egyre hosszabb lesz. Ha szurkolóként csatlakozol a 2022-es FINA úszó-világbajnoksághoz, akkor az uszodák mellett érdemes felfedezned a szárazföldi látványosságokat is!

Öt sportág, számtalan versenyszám

Öt évvel a 2017-es FINA világbajnokság után június 15. és július 3. között ismét Budapest a házigazdája a vizes vb-nek. Az úszósport és a vízilabda egyik legnagyobb megmérettetésén öt sportágban, úszás, műúszás, műugrás, nyíltvízi úszás és vízilabda szállnak vízbe a versenyzők. Budapesten kívül Debrecen, Sopron és Szeged uszodáiban, valamint – a nyíltvízi úszás esetében – a Lupa-tavon is zajlanak majd a versenyek. Az esemény az úszóviadalokkal indul, az első héten a műúszás és a vízilabda-csoportmérkőzések zajlanak, a második héten következnek a műugrók és a nyíltvízi úszók megmérettetései, valamint a vízilabdatorna egyenes kieséses szakasza.

 

A világbajnokság különlegessége, hogy csakis meglevő létesítményekben, ideiglenes medencék nélkül zajlik: az úszásnak és a műugrásnak a Duna Aréna ad otthont, a műúszás a margitszigeti Széchy-uszodában, a vízilabda a Hajós Alfréd Sportuszoda medencéje mellett Debrecenben, Sopronban és Szegeden zajlik majd, míg a nyíltvízi úszók a tavalyi Eb-n debütált Lupa-tavon küzdenek meg az érmekért.

Pest és Buda között

A margitszigeti versenyek szünetében a Zenélő Szökőkútnál nyerhetünk felüdülést. A Hajós Alfréd Sportuszodától nem messze, a sziget Margit-híd felőli végén található az 1000 m² alapterületű medencével rendelkező, akár 25 méteres magasságú vízsugár kilövellésére is képes szökőkút, amelyet színes lámpák világítanak meg, és amelyből május elejétől október végéig óránként hangzik fel egy-egy zenei blokk. A repertoárban gyerekdalok és komolyzeni darabok ugyanúgy szerepelnek, mint Michael Bublé, Shakira vagy a Guns N’Roses egyik ismert száma. Nem meglepő, hogy világklasszis úszónk, Jakabos Zsuzsa is szívesen veszi az irányt a szökőkút fel, ha a Margitszigeten jár.

JAKABOS ZSUZSANNA A MARGITSZIGETRŐLCsodás Magyarország
Jakabos Zsuzsanna a Margitszigetről
Jakabos Zsuzsanna a Margitszigetről 2.
Lovassy Krisztián Etyekről
Vereczkey Lajos az Erzsébet térről

A Margitszigettel szemben, a Duna pesti oldalán érdemes végigsétálni a felújított Újpesti Rakparton. A hangulatos Duna-parti szakaszon biciklisekkel, futókkal, görkorcsolyázókkal találkozhatunk, és akár egészen a Duna Arénáig felsétálhatunk.

 

Ha már a parton sétálunk, a budai oldalon a Várkert Bazár épületegyüttese az, amit nem szabad kihagyni a fővárosi séta programjából. A Várhegy oldalában meghúzódó neoreneszánsz kert eredetileg 1875 és 1883 között épült, Ybl Miklós tervei alapján. A klasszikus díszkert helyén a szocialista érában kultikus szórakozóhely, az Ifjúsági Park működött, amelynek bezárása után 2014-ben adták át a régi fényéhez méltóan felújított komplexumot, amely egyszerre park, koncertekkel, kiállításokkal kecsegtető kulturális rendezvénytér és közösségi tér. Az innen induló mozgólépcsővel a Budai Várba is feljuthatunk. Verrasztó Evelyn, budapesti születésűként különösen kötődik ehhez a nemrég felújított városrészhez.

VERRASZTÓ EVELYN A VÁRKERT BAZÁRRÓLCsodás Magyarország
Verrasztó Evelyn a Várkert Bazárról
Demeter Bence a Margitszigetről
Lovassy Krisztián Etyekről
Bogdán Ádám a budai Várnegyedről

A Duna-partja egy kicsit csendesebb szakaszán is vonzó úti cél! Keressétek fel a Római-partot, hagyjátok, hogy elcsábítson benneteket a hekk illata, majd pihenjetek le az árnyas fák alatt. Ha pedig aktív kikapcsolódásra vágytok, akkor irány a víz! Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is a partot választja, ha kiszakadna egy kicsit a városi nyüzsgésből!